Ole paras versio itsestäsi
Yleistä

Tämä harjoitus on suunniteltu Meillä on idea -koulutukseen, jossa osallistujat ovat nuoria.

Nuoriin kohdistuvat ennakkoluulot ja kielteiset asenteet muodostavat esteitä sille, kuinka nuoret pääsevät hyödyntämään vahvuuksiaan ja ottamaan oman tilansa yhteiskunnassa. Esimerkiksi mediassa ja keskusteluissa nuoret saatetaan esittää joko vaarallisina ja uhkaavina tai vaarassa olevina ja haavoittuvaisina.

Harjoituksessa annetaan nuoriin kohdistuville ennakkoluuloille kyytiä. Osallistujat nostavat esille parhaita puoliaan ja sitoutuvat olemaan ”oma paras itsensä”. 

Tavoitteet
 • Osallistujat sitoutuvat koulutukseen ja sen tavoitteisiin.
 • Osallistujien terve itsetunto ja luottamus omaan osaamiseensa vahvistuvat.
 • Osallistujat oppivat suhtautumaan kriittisesti erilaisiin yleistyksiin, kategorioihin ja luokitteluihin.
Materiaalit
 • tarralappuja ja kyniä
 • fläppitaulu
Koulutuspäivä
Ensimmäinen koulutuspäivä
Harjoituksen kesto

 30–60 minuuttia

Menetelmä

Nuoret ovat...

 1. Pyydä osallistujia miettimään jatkoa lauseeseen: “Nuoria kuvaillaan usein (millaisiksi)…”.
 2. Rohkaise osallistujia miettimään, miten nuorista puhutaan ja millaisiksi heitä luonnehditaan. Osallistujat kirjaavat omia ajatuksiaan tarralapuille ja käyvät kiinnittämässä ne taululle.
 3. Lue lopuksi, mitä lappuihin on kirjoitettu. Taulu saattaa täyttyä kielteisistä sanoista, mikä luo synkän kuvan nuorista. Kerro silloin osallistujille, että: “Joku voi olla teistä tuota mieltä, me emme kuitenkaan ajattele noin." Irrota negatiiviset lappuset ja heitä ne roskakoriin. Siirry kohti seuraavaa osuutta sanomalla: ”Meitä ei kiinnosta se, mitä mieltä muut ovat nuorista. Meitä kiinnostaa se, kuinka me ajattelemme itsestämme. Joten eiköhän siirrytä tutkimaan sitä!”

Me olemme…

 1. Jaa osallistujat pienempiin ryhmiin.
 2. Jokainen osallistuja laatii listan ominaisuuksistaan, joista haluaa tulla muistetuksi ja tunnetuksi. Ne ovat ominaisuuksia, jotka hänellä jo on – eivät ominaisuuksia, joita hän haluaisi hankkia.
 3. Harjoituksen lopuksi jokainen voi kertoa yhden positiivisen ominaisuutensa kaikille. Fasilitaattori koostaa niistä listan, joka kiinnitetään koulutuksen ajaksi seinälle. Nämä ovat ryhmän vahvuuksia.
 4. Ryhmäläiset sitoutuvat olemaan paras versio itsestään. Myös ryhmänvetäjä sitoutuu samaan. 

Tulosta sivu

Meillä on idea! –sivusto on yhteiskunnallisen yritystoiminnan tietopaketti. Sivuston on toteuttanut Suomen Setlementtiliitto. Sisältöä on tuottanut moninainen osaajien joukko. Yhteistyökumppaneina ovat olleet Social Enterprise Academy ja British Council. Kiitos Raha-automaattiyhdistykselle taloudellisesta tuesta!