Yhteiskunnallisten yritysten kirjo
Yleistä

Harjoituksessa pohditaan, miten yhteiskunnalliset yritykset sijoittuvat suhteessa muihin organisaatioihin. Esittelyvideoista osallistujat saavat tietoa koti- ja ulkomaisista yhteiskunnallisista yrityksistä.

Tavoitteet
  • Osallistujat oppivat tunnistamaan, miten yhteiskunnallinen yritystoiminta eroaa sellaisesta yritystoiminnasta, jolla on kaupallinen päämäärä tai järjestötoiminnasta, jolla ei tavoitella voittoa.
  • Osallistujat tutustuvat erilaisiin yhteiskunnallisiin yrityksiin.
Materiaalit
  • tarralappuja ja kyniä
  • fläppitaulu ja tussi
Koulutuspäivä
Ensimmäinen koulutuspäivä
Harjoituksen kesto

1 tunti

Menetelmä
  1. Piirrä taululle pitkä jana ja kirjoita sana ”voittoa tavoittelematon” toiseen ja ”voittoa tavoitteleva” toiseen päähän.
  2. Kerro, että janan vasemmassa päässä ovat kansalaisaktivismi, kansalaisjärjestöt ja hyväntekeväisyys eli voittoa tavoittelematon toiminta. Janan oikeassa päässä ovat puolestaan liiketoiminta, raha ja markkinatalous, eli esimerkiksi tavalliset voittoa tavoittelevat ja yrityksen omistajia taloudellisesti hyödyttävät yritykset. Yhteiskunnallinen yritys sijoittuu janan keskelle. Se tarkoittaa, että yhteiskunnallinen yritys toimii liiketalouden ehdoilla, mutta sen arvot ja yhteiskunnallinen tavoite ohjaavat toimintaa yhtä lailla. Yhteiskunnallisen yrityksen mahdollinen voitto investoidaan esimerkiksi takaisin liiketoimintaan.
  3. Pyydä osallistujilta esimerkkejä erilaisista järjestöistä, yhteiskunnallisista yrityksistä ja liikeyrityksistä. Tutuimpia ovat yleensä janan päihin sijoittuvat toimijat.
  4. Katsokaa yhdessä muutama yhteiskunnallisen yrityksen esittelyvideo. Yhteiskunnallisia yrityksiä ovat esimerkiksi:

Mifuko
Minduu
Setlementtiasunnot
Rapanui
Fifteen
The Big Issue
Gimme Tap

Keskustelkaa kunkin videon jälkeen yhdessä, mitä yritys tekee ja mikä tekee siitä yhteiskunnallisen yrityksen.

Suomalaisen Yhteiskunnallinen yritys -merkin saaneet yritykset löytyvät Suomalaisen Työn Liiton sivulta.

Tulosta sivu

Meillä on idea! –sivusto on yhteiskunnallisen yritystoiminnan tietopaketti. Sivuston on toteuttanut Suomen Setlementtiliitto. Sisältöä on tuottanut moninainen osaajien joukko. Yhteistyökumppaneina ovat olleet Social Enterprise Academy ja British Council. Kiitos Raha-automaattiyhdistykselle taloudellisesta tuesta!