Yrityssatanen
Yleistä

Edellisessä harjoituksessa osallistujat virittäytyivät ajattelemaan liiketoimintaa kuluttajan tai asiakkaan näkökulmasta. Yritystoiminta syntyy ideasta ja ideoiden etsimiseen tämä harjoitus on omiaan.

Tässä harjoituksessa kerätään sata liiketoiminnan ideaa eli sata yritysideaa. Harjoitus on muokattu Terhi Summan ja Kaisu Tuomisen Fasilitaattorin käsikirjasta (2009) ja sen harjoituksesta Järjestösatanen. Heidän mukaansa “Sata ei ole mielivaltaisesti valittu suuri luku eikä myöskään niin toivottoman suuri kuin miltä se kuulostaa. Satasen toimivuus perustuu siihen, että ihmisen aivot on ohjelmoitu tuottamaan aina ensin jo kokeiltuja ja vaarattomiksi havaittuja ratkaisuja. Niitä jokainen tuottaa 1–70 kappaletta. Kun liikutaan mukavuusalueen ulkopuolella eli noin 70–100 ideassa, aivojen on pakko löytää uusia ratoja ja yhdistellä asioita uudelleen. Viimeiset parikymmentä ovat niitä helmiä, jotka eivät olisi tulleet koskaan esiin ilman tätä menetelmää.” 

Tavoitteet
  • Osallistuvat ideoivat liiketoimintoja spontaanisti, järkeilemättä ja myönteisen ilmapiirin kannustamana.
  • Ryhmän ja jokaisen osallistujan luovuus ja ongelmanratkaisukyky kasvavat.
  • Vapaan ja kritiikittömän ideoinnin ansiosta voi löytyä loistavia ideoita, joista syntyy liiketoimintaa. 
Materiaalit
  • tietokone ja dataprojektori
Koulutuspäivä
Toinen koulutuspäivä
Harjoituksen kesto

1 tunti

Menetelmä
  1. Järjestä tila siten, että osallistujien on mahdollista seisoa, kävellä, maata tai istua tuoleilla, jotka eivät ole pöytien takana.
  2. Pyydä osallistujia rentoutumaan hetkeksi ja miettimään, millainen olisi työpaikka, johon olisi aina ilo mennä. Kysy, miltä siellä näyttää, millainen ilmapiiri siellä on ja millaisin fiiliksin sieltä lähtisi kotiin päivän päätteeksi.
  3. Kerro osallistujille, että nyt haetaan maailman parasta työpaikkaa. Kirjoita näkyvästi taululle kysymys: “Mikä yritys kiinnostaa?” Pyydä osallistujia keskittymään harjoitukseen ja kerro, että heillä on mahdollisuus liikkua tilassa vapaasti, maata lattialla, istua tuoleilla tai kävellä. Tavoitteena on tuottaa 100 ideaa liiketoiminnasta. Nyt ei tarvitse miettiä ideoiden liittymistä yhteiskunnallisiin haasteisiin, eikä niiden pyörittämiseen tarvittavaa osaamista tai resursseja. Kaikki ideat, hullutkin, saavat lentää. Tehtäväsi fasilitaattorina on laskea ideoita ja kirjoittaa jokaisen idea koneella siten, että se heijastuu samanaikaisesti valkokankaalle. Myös taulu tai fläppitaulu käyvät.  Kerro osallistujille aina, kun uusi tasaluku ideoita tulee täyteen eli 10, 20 jne.
  4. Kun sata liiketoimintaa on kasassa, jokainen valitsee niistä yhden alustavan yritysidean. Pyydä osallistujia käyttämään valinnassa harkintaa seuraavilla kriteereillä: Tällainen liiketoiminta kiinnostaa minua. Tällainen yritys voi ratkaista yhteiskunnallisen ongelman, johon haluan vaikuttaa. Valitusta yritystoiminnasta on tarkoitus jalostaa yhteiskunnallinen yritys, joka pyrkii ratkaisemaan ratkaisupuuhun kirjattua ongelmaa

Tulosta sivu

Meillä on idea! –sivusto on yhteiskunnallisen yritystoiminnan tietopaketti. Sivuston on toteuttanut Suomen Setlementtiliitto. Sisältöä on tuottanut moninainen osaajien joukko. Yhteistyökumppaneina ovat olleet Social Enterprise Academy ja British Council. Kiitos Raha-automaattiyhdistykselle taloudellisesta tuesta!