Moni yritys haluaa liiketoimintansa olevan eettistä, vastuullista ja kestävää. Kaikki yhteiskunnallista vaikuttavuutta tavoittelevat yritykset eivät kuitenkaan täytä yhteiskunnallisen yrityksen kriteerejä. Pohdi yritysesimerkkien kautta, onko kyseessä yhteiskunnallinen yritys vai yhteiskuntavastuutaan toteuttava yritys.

Yrityskeissi 01

Goodio

Jukka Peltola tuskastui suklaan epäterveellisyyteen ja löysi raakasuklaan. Hänen perustamansa Goodio-yritys osoittaa, että suklaa voi olla terveellinen ja vastuullisesti tuotettu nautinto.

Yrityskeissi 02

Mifuko

Designyritys Mifukon tuotteissa yhdistyvät afrikkalainen käsityöperinne ja skandinaavinen suunnittelu. Kun Kenian maaseudun naiset saavat lisätuloja, yhä harvemman täytyy muuttaa kuvitellun elannon perässä suurkaupungin slummeihin.

Yrityskeissi 03

Minduu

Henri Valvanteen perustama Minduu ratkaisee hänen omakohtaisesti havaitsemansa ongelman: kun psykoterapeuttia tarvitaan, sitä on vaikea löytää.

Yrityskeissi 04

Setlementti-asunnot

Asuminen Suomen kasvukeskuksissa on kallista ja yksinäistä. Sen takia Setlementtiasuntojen missiona on tehdä asumisesta edullista ja yhteisöllistä.

Yrityskeissi 05

From Waste to Taste

Rhea Solutions –yrityksen hanke From Waste to Taste tähtää ilmastonmuutoksen hidastamiseen. Siksi Suomen ensimmäinen hävikkiravintola Loop loihtii kauppojen ylijäämästä herkullista ruokaa.

Yrityskeissi 06

Zharity

Zharity haluaa unohtaa hyväntekeväisyyden sekä passiivisuuden. Se yhdistää työtä etsivät turvapaikanhakijat työvoimaa tarvitsevien yritysten kanssa. Työpaikka on maahanmuuttajalle ensimmäinen ja tärkein askel suomalaiseen yhteiskuntaan integroitumisessa.

Meillä on idea! –sivusto on yhteiskunnallisen yritystoiminnan tietopaketti. Sivuston on toteuttanut Suomen Setlementtiliitto. Sisältöä on tuottanut moninainen osaajien joukko. Yhteistyökumppaneina ovat olleet Social Enterprise Academy ja British Council. Kiitos Raha-automaattiyhdistykselle taloudellisesta tuesta!