Rhea Solutions –yrityksen hanke From Waste to Taste tähtää ilmastonmuutoksen hidastamiseen. Siksi Suomen ensimmäinen hävikkiravintola Loop loihtii kauppojen ylijäämästä herkullista ruokaa.

Pari vuotta sitten Johanna Kohvakkaa alkoi nyppiä. Hän oli tehnyt Saksassa ja Luxembourgissa mittavan uran suuryritysten taloushallinnossa. Yli 15 vuoden ajan hänen silmiensä edessä olivat vilisseet samat käppyrät ja tunnusluvut.

”Halusin tehdä jotakin ihan muuta, jotakin merkityksellistä”, Kohvakka kertoo.

Hän palasi Suomeen ja perusti oman yrityksen, Rhea Solutionsin.

Neljän osakkaan yhtiöksi kasvanut Rhea Solutions etsii ja tuottaa ratkaisuja kestävän kehityksen haasteisiin. Yksi niistä oli täysin hyvän ruoan haaskaaminen.

”Pelkästään Suomessa syntyy käyttökelpoisen ruoan hävikkiä jopa 460 miljoonaa kiloa vuodessa. Mielestäni se oli kehittyneessä länsimaisessa sivistysvaltiossa täysin käsittämätöntä.”

Kohvakka päätti toimia. Rhea Solutionsin huomassa syntyi itsenäinen hanke nimeltä From Waste to Taste, vapaasti käännettynä ”Hävikistä herkuiksi”. Aluksi tavoitteena oli kerätä ruokakaupoilta mahdollisimman paljon sellaista ruokaa, joka oli täysin käyttökelpoista mutta ei syystä tai toisesta kelvannut asiakkaille.

”Viimeinen käyttöpäivä on aika ehdoton, mutta parasta ennen -päivän jälkeen moni tuote on edelleen täysin hyvä. Keräämme myös esimerkiksi vihanneksia, jotka eivät muotonsa vuoksi ole asiakkaille houkuttelevia. Muuta vikaa niissä ei sitten olekaan."

Säästä, paahda ja nauti

Henkilökohtaisella tasolla ruoan haaskaaminen ärsytti Kohvakkaa. Yleismaailmallisella tasolla se kuitenkin herätti hänessä suurta huolta.

”Ruoan haaskaamisesta kyllä puhutaan nykyään jo yhä enemmän, mutta monikaan ei tiedä, millaisia ympäristövaikutuksia ruoan poisheittämisellä on.”

Kohvakka ajatteli, että jos hän ei hoida omaa osaansa taistelussa ilmastonmuutosta vastaan, ei sitä tee kukaan muukaan. Hän haluaa, että ihmiset valitsisivat asenteen, joka tähtää kohtuuteen ja ruoan maksimaaliseen hyödyntämiseen.

”Mielikuvat huijaavat. Yhden leipäpalan viljeleminen, valmistaminen ja kuljettaminen kuormittaa ympäristöä enemmän kuin muovipussi, johon leipä on pakattu.”

Ei kannata syyllistyä siitä. Kannattaa syödä leipä loppuun, vaikka se olisi jo hieman kovettunutkin. Ostaa vasta sitten uusi.

”Sitä paitsi hieman kovettuneestakin leivästä saa mukavan pehmeää, kun pistää sen paahtimeen.”

Saarnaus ei ihmisiin tehoa. Ehkä hyvä ruoka ja esimerkki auttavat pelastamaan ympäristön.

Gourmet-ruokaa ylijäämästä

From Waste to Taste -hanke jatkui ravintolan perustamisella. Kiertotalouteen perustuva ravintola ristittiin nimikilpailun jälkeen osuvasti Loopiksi. Sopiva tila löytyi käytöstä poistetun Helsingin Lapinlahden psykiatrisen sairaalan nurkasta. Kohvakan väellä on käytössään sähköpyörä ja pakettiauto, jolla työntekijät kiertävät hankintarenkaassa mukana olevat kaupat joka aamu läpi.

Aamukymmeneltä kuljettajat tuovat ensimmäiset elintarvikkeet ravintolalle. Sen jälkeen he jatkavat kierrostaan ja toimittavat loput elintarvikkeet yhteistyöjärjestöille, jotka puolestaan jakavat ne ruoka-apua tarvitseville asiakkailleen.

Sillä välin ravintolan keittiössä on täysi tohina, kun kokit tekevät lounasta. Mikäli tarve vaatii Loopin kokit täydentävät hävikkiraaka-aineita ostamalla kaupasta esimerkiksi jauhoja, öljyjä sekä erikoisruokavalioiden edellyttämiä aineksia.

”Emme voi koskaan etukäteen tarkkaan tietää, mitä saamme. Tämä on luovaa kokkausta, ja annokset suunnitellaan nopealla aikataululla siitä, mitä juuri silloin on saatavilla. ”

Loop on huippukokki Markus Aremon vuokralaisena, joka sai George- ja Karma-ravintoloillaan 2000-luvun alkupuolella Michelin-tähdet. Hän on auttanut esimerkiksi keittiön suunnittelussa ja varustamisessa. Päivittäistä toimintaa pyörittävät kokit ovat alansa rautaisia ammattilaisia.

”Halusin osoittaa, että hävikkiruoasta voi tehdä fine diningiä. Olen täysin haltioissani neljän ruokalajin illallisistamme, joita kokkimme loihtivat."

Yhdistys vai yritys?

From Waste to Tastea voisi pitää kouluesimerkkinä yhteiskunnallisesta yrityksestä. Tämä siitä huolimatta, että se ei itse asiassa ole yritys. Se on hanke, joka on syntynyt Rhea Solutions yrityksen toimesta. Hankkeen toimintaa pyörittää kuitenkin yhdistys.

Syitä toimintamuodolle on kaksi. Koska alusta asti oli selvää, että toiminta olisi voittoa tavoittelematonta, yhdistysmuoto kelpasi toiminnan pohjaksi hyvin. From Waste to Taste sai aloitusvaiheessa tukea Euroopan unionin sosiaalirahastolta vaikeasti työllistyvien ihmisten palkkaamiseen. Alkupääomaa haettiin myös joukkorahoituksella. Rahaa kertyi 35 000 euroa

”Toinen syy on lähestulkoon pelkästään pr:ää. Osakeyhtiö olisi ollut vaihtoehto, mutta se olisi vaikuttanut tökeröltä, sillä jotkin ihmiset ajattelivat meidän muutenkin tekevän hurjia voittoja ilmaiseksi saamallamme ruoalla.”

Perinteisen yritystoiminnan voittoihin yhdistys ei pyri lainkaan. Ravintola Loopin suosiota se kylläkin pyrkii lisäämään ja kasvattamaan sen tulosta. Raha on tervetullutta, sillä niin tilavuokrat, ruokien noutaminen kuin henkilökunnan palkatkin vaativat pääomaa.

”Totta kai pyrimme kassavirran kasvattamiseen. Vain niin kykenemme kasvattamaan toimintaamme ja toteuttamaan tavoitteitamme entistä paremmin.”

Loopin lounaiden, brunssien ja illallisten lisäksi yhdistyksen rahat tulevat catering-palvelusta erilaisiin tilaisuuksiin. Jatkossa toiminnan kehittäminen voisi tarkoittaa esimerkiksi ylijäämäelintarvikkeista koostuvia säilykkeitä.

”Haluan, ettei meitä tarvita”

Kohvakka kertoo yhteiskunnallisesta liikeideastaan auliisti. Kun ei tavoittele osakkaille jaettavaa voittoa, ei ole markkina-asemaa, jonka vuoksi omia toimia ja jippoja kannattaisi salailla.

”Päinvastoin. Toivotan auliisti jokaisen samanlaisesta tekemisestä kiinnostuneen markkinoille. Ylijäämäruoka ei jakamalla lopu, valitettavasti.”

Juju on asenteessa. Kun tekee sydämellä, raha ja tulokset seuraavat perässä.

Kohvakka haluaa muuttaa myös asenteita. Vielä 1970-luvulla koko hävikkiruoan käsitettä ei edes tunnettu. Vasta yltäkylläisemmät vuosikymmenet opettivat vaurastuneen Suomen valitsemaan elintarvikkeensa nirsommin. Kohvakka haluaa Loopin todistavan, että suuren yleisön asenne hävikkiruokaa kohtaan on turhaan kielteinen. 

Mikä kelpaa ruokajonoihin, kelpaa myös ravintolakokin käsiin – kun hän vain osaa hommansa.

”Loppujen lopuksi kuitenkin haluaisin, että asenteet hävikkiruokaa kohtaan muuttuisivat ja tekisimme itsemme täysin tarpeettomiksi.”

Näkökulma

Ajatuksesta valmiiksi annokseksi

  1. Tympäänny merkityksettömään palkkatyöhön tai yrittäjyyteen.
  2. Perusta oma yritys maailman parantamiseksi.
  3. Huomaa konkreettinen ongelma, joka pitää ratkaista.
  4. Etsi ja löydä sopivat yrittäjäkaverit, joilla on samat intohimot, mutta jotka eivät ole oman itsesi kopioita.
  5. Keksi saarnaamisen sijaan niin hyvä tuote, jota ihmiset ostavat laadun eivätkä ajatuksen vain vuoksi.
  6. Ole terveellä tavalla ahne. Jos yritys ei tee voittoa, se ei voi investoida tehtävänsä yhä tehokkaampaan toteuttamiseen.

Fakta

From Waste to Taste

Ongelma:
Ruoantuotanto kuormittaa ilmastoa ja ruokaa heitetään joka päivä miljoonia kiloja hukkaan, pelkästään Suomessa.
Ratkaisu:
Ylijäämääruoan kerääminen ruokakaupoilta ja sen muuttaminen hienoiksi ravintola-annoksiksi.
Työllistää:
Kaksi kokkia, muutaman extrakokin, tarjoilijoita sekä työllistämistuella alle 30-vuotiaita nuoria, pitkäaikaistyöttömiä tai muita vaikeasti työllistyviä ryhmiä.
Perustajat:
Johanna Kohvakka tukenaan 736 joukkorahoittajaa.
Tavoite:
Opettaa ihmiset hyödyntämään ruokaa tehokkaammin, vähentää ruokahävikkiä ja tehdä itsensä lopulta tarpeettomaksi.

Meillä on idea! –sivusto on yhteiskunnallisen yritystoiminnan tietopaketti. Sivuston on toteuttanut Suomen Setlementtiliitto. Sisältöä on tuottanut moninainen osaajien joukko. Yhteistyökumppaneina ovat olleet Social Enterprise Academy ja British Council. Kiitos Raha-automaattiyhdistykselle taloudellisesta tuesta!